actiefadvies.nl

Online het beste advies

Blog

E-bike actieradius: tips en informatie

actieradius van de e-bike

Wanneer je een nieuwe e-bike gaat kopen is het belangrijk om van tevoren te berekenen hoever je gaat fietsen. Hiermee weet je welke actieradius de accu van jouw fiets nodig heeft. De actieradius van een e-bike accu is de totale afstand die je kan fietsen op een volle acculading, zonder tussendoor op te moeten laden.

De actieradius van een e-bike is afhankelijk van meerdere factoren. Natuurlijk speelt de fiets zelf een rol, qua gewicht, type motor en kwaliteit van de accu. Een middenmotor is doorgaans zuiniger dan een voorwielmotor. Een volle accu met een hoger Wh zorgt uiteraard voor meer kilometers fietsplezier dan een lager Wh.

Fiets je vaak lange afstanden, bijvoorbeeld naar je werk? Dan is een accu met een hoge actieradius beter. Iedere keer dat je de accu oplaadt heeft minimale gevolgen voor de actieradius. Wie af en toe korte stukjes fietst, bijvoorbeeld een keer op zondagmiddag, dan is een kleinere actieradius voldoende.

Waar wordt de actieradius door beïnvloed?

Er zijn ook diverse externe omstandigheden die invloed hebben op de actieradius. Tijdens het gebruik wordt de actieradius minder. Dit is een natuurlijk proces, net als we gewend zijn bij een mobiele telefoon.

Gewicht

Hoe lager het gewicht van de fiets, berijder en bagage, hoe verder je kunt fietsen op een volle accu. Extra gewicht vraagt meer accucapaciteit.

Landschap

In een vlak landschap kan je verder fietsen dan wanneer je in heuvelachtig terrein fietst. Woon je in Limburg, dan is een zwaarder accu aan te bevelen.

Wegdek en terrein

Een ‘glad wegdek’, zoals een fietspad, rijdt een e-bike soepeler dan op een zandpad. Fietsen in de stad, waarbij je vaak moet remmen, stoppen en optrekken, kost accucapaciteit. Dit heeft een nadelig effect op de actieradius.

Temperatuur

In de zomer kan je meer kilometers fietsen als in de winter. Onder de 10 graden Celsius neemt de actieradius snel af. Hier hoef je niet van te schrikken: in het voorjaar, als de temperaturen weer oplopen, stijgt de actieradius weer. Dit is een natuurlijk proces.

Bandenspanning

Lage bandenspanning geeft meer weerstand. Het is daarom van belang de bandenspanning regelmatig te controleren. De ideale bandenspanning is 4 Bar.

Snelheid

Hoe harder je fietst, hoe sneller je accu leeg is.

Schakelen

Start in de laagste versnelling en schakel door als je de gewenste trapfrequentie hebt bereikt. Op die manier schakel je ‘zo zuinig mogelijk’ en kun je meer kilometers rijden, omdat de motor minder hard hoeft te werken.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén