actiefadvies.nl

Online het beste advies

Blog

Rokkostuums kopen? Hier wat adviezen!

rokkostuums

Laten we eerlijk zijn: rokkostuums kopen doe je niet elke dag. Het is een investering in een kledingstuk dat je normaal gesproken maar een paar keer in je leven draagt. Tenzij je van adel bent en je regelmatig bij officiële gelegenheden dient te verschijnen. Maar daar ga ik maar even niet vanuit. Voor de meeste van ons is een rokkostuum een kledingstuk dat na eenmalig gebruik weer jaren in de kast verdwijnt. Maar op het moment dat je er een nodig hebt, moet hij natuurlijk wel goed zijn. Alleen: wat is een rokkostuum nu eigenlijk en wanneer draag je het. En vooral: wanneer draag je het niet? En waar moet je opletten als je een rokkostuum koopt? Hier vind je wat antwoorden op brandende vragen.

Rokkostuums: wanneer en wat?

Laten we bij het begin beginnen. Wanneer moet je een rokkostuum aan? Je draagt het alleen bij officiële gelegenheden in de avonden. Het wordt bijvoorbeeld gedragen op formele feesten en ceremoniële bijeenkomsten. Aan de zijde van de mannen wordt in dat geval van de vrouw verwacht dat zij in een lange avondjurk, dus een jurk tot aan de grond, verschijnt. Een rokkostuum wordt vrijwel alleen ’s avonds gedragen. Buitenhuis of overdag kom je dit kledingstuk niet tegen. De dresscode op de uitnodiging is dan ‘white tie’ naar het witte vlinderdasje dat bij het rokkostuum hoort.  Het dragen van dit prachtige, klassieke pak is dus nog wel aan wat regels gebonden. De dresscode ‘white tie’ is dus onlosmakelijk verbonden met het witte vlinderdasje van het rokkostuum. En daarmee hebben we het gelijk over de eerste regel die bij het dragen van dit pak hoort. Dat dasje strik je bij voorkeur toch echt zelf. Inmiddels kun je voor gestrikte dasjes kopen. Maar dat is dus echt niet de bedoeling. Koop je een rokkostuum, dan koop je het juiste dasje.

Pas de kleding goed

Rokkostuums zijn vaak prijzig dus je moet er echt voor zorgen dat het goed past en dat je geen spijt krijgt van je aankoop. Passen is de enige echte optie en laat vooral iemand die er verstand van heeft meekijken. Vragen die je jezelf moet stellen zijn: valt het pak goed op de schouders? Zijn de mouwen niet te lang of te kort? Valt de broek keurig net boven de schoen? Zit de broek goed zonder riem? Trouwens, over die schoenen gesproken; weer een regeltje. Die schoenen zijn altijd zwart gelakt. Let je goed op bij het kopen en houd je je aan de afspraken dan val jij straks helemaal op in je rokkostuum.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén