Een jaar geleden heb ik de knoop doorgehakt: ik ben vegetarisch gaan eten. Dit houdt in dat ik niet langer vlees, vis en gevogelte consumeer. Ook let ik bewust op dat er geen andere onderdelen van gedode dieren in mijn dieet belanden, zoals gelatine. Dat valt namelijk in de categorie slachtafval. Veel mensen hebben een vooroordeel over een vegetarische voedingswijze. Zo zouden vegetariërs misschien wel suf en saai zijn of zijn het ‘geiten wollen sokken’-types. Het tegendeel is echter waar. Gelukkig wint een vegetarisch dieet ook steeds meer aan populariteit. Anno 2019 is ‘vega’ eten zelfs helemaal hip! In deze blog deel ik graag mijn ervaringen die ik heb opgedaan tijdens mijn ontdekkingsreis en geef ik je graag advies over hoe ook jij actief een (gedeeltelijk) vegetarische levenswijze kunt gaan volgen.
Vega: waar begin je?
Voordat ik definitief besloot over te stappen op een geheel vegetarische voedingswijze, heb ik veel dingen uitgeprobeerd. Zo ben ik begonnen met minderen in mijn persoonlijke vleesconsumptie. Wist je dat het minderen in vlees eten namelijk niet alleen goed is voor dieren? Ook je persoonlijke gezondheid kan positief beïnvloed worden. Minder vlees eten is bijvoorbeeld goed voor je darmflora. Daarnaast draag je op deze wijze een klein steentje bij aan het beschermen van de aarde. De vleesindustrie is namelijk zeer milieuvervuilend. Dit was voor mij de grootste motivator om het roer om te gooien.
Als je besluit om bijvoorbeeld één keer per week geen vlees te eten of op regelmatige basis voor een vegetarisch gerecht kiest, dan kun je jezelf een flexitariër noemen. Mijn advies voor ‘vega’ eten kun je dus ook alleen op deze vleesloze dagen toepassen.
Het aanvullen van een ‘vega’ dieet
Het eten van vlees, vis en gevogelte is niet alleen maar slecht voor jou en de natuur. In vlees zitten namelijk belangrijke voedingsstoffen die jouw lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren en presteren. Echter, wanneer je een vegetarische voedingswijze hanteert loop je deze voedingsstoffen natuurlijk niet automatisch mis! Wel is het belangrijk om er goed op te letten dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kan even wennen zijn. Vooral als je net bent begonnen. Daarom geef ik je graag wat aandachtspunten mee, zodat jij goed voorbereid aan de slag kan gaan:
Vitamine B12
De voedingsstof vitamine B12 vind je onder andere in eieren, vis en sommige kant-en-klare ‘vega’ producten. Je kunt deze voedingsstof ook innemen door vitamine B12 voedingssupplementen te slikken. Dit kan belangrijk zijn voor veganisten of zwangeren. Je kunt hiervoor natuurlijk altijd advies vragen aan jouw huisarts of dit een goed idee is voor jou.
Ijzer
Vlees is een bron van ijzer, maar je kunt deze voedingsstof ook uit groenten en fruit halen. Ook in bijvoorbeeld volkoren graanproducten en aardappelen vind je ijzer.
Eiwitten
Eiwitten kun je halen uit veel zuivelproducten. Wist je dat kwark zelfs meer eiwitten bevat dan de yoghurt bij je ontbijt? Je eiwitten kun je daarnaast ook aanvullen met de welbekende shakes van proteïne poeder.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.